Zo gezond is zeewierbrood

6 juni, 2017

Hoe (on)gezond brood is? Er is nogal wat over gezegd de afgelopen tijd. Moeten we ons tegenwoordig schuldig voelen na het eten van ons vertrouwde boterhammetje? Schrappen van het menu hoeft gelukkig nog niet, want dát kan leiden tot tekorten.

Volkorenbrood is niet slecht. Integendeel: het is juist goed voor je, want het bevat vitamine B, vezels en jodium. En dat zorgt voor een goede darmwerking. Eet je om wat voor reden dan ook geen brood, dan is het nog best lastig om goede vervanging te vinden. Vooral de vezels en het jodium vind je niet lang niet overal in terug.

Belang van vezels

Vezels kunnen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Daarbij zorgen ze voor een goede darmwerking en dus voor een soepele spijsvertering. In volkorenbrood zitten veel vezels. Eet je geen brood, dan moet je je vezels uit andere dingen halen. Uit groenten en fruit bijvoorbeeld. Het is dan wel belangrijk dat je dat eet, en niet drinkt.

Jodium is onmisbaar voor ons lichaam

Jodium is nodig voor een goede werking van de schildklier. Een jodiumtekort kan leiden tot de ziekte struma. Bij kinderen kan die ziekte leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en dwerggroei. In Nederland eten we over het algemeen weinig jodium, want heel simpel: niet veel van ons voedsel bevat het. In 1942 is gelukkig besloten om jodium toe te voegen aan bakkerszout, waardoor we het vanzelf binnenkrijgen als we brood eten.

Heerlijk vers brood, rijk aan jodium vanuit zeewier

Jodium vervangen?

Zes sneetjes volkorenbrood bevatten 145 microgram jodium. Vervangen?

Kies dan één van onderstaande alternatieven:
220 gram vette vis
5 kilo runderlappen
11 glazen halfvolle melk
7 kilo groenten
8 gekookte eieren

Hiernaast moet je dan ook nog je gewone aanbeveling aan groenten, aardappelen en fruit eten.
Het is dus lang niet zo eenvoudig om je dagelijkse bammetjes achterwege te laten.

Zeewierbrood: 4-5 sneetjes bevat 100% van de Dagelijkse Aanbevolen Hoeveelheid. (200 microgram)

Lees het hele artikel op;