Zeewier effectiever tegen borstkanker dan chemotherapie

Onderzoekers hebben ontdekt dat er een eetbaar tropisch rood zeewier bestaat dat veel effectiever is ter behandeling van borstkanker dan chemotherapie. Bovendien is het zeewier veel minder schadelijk is voor de lever en nieren, zodat het wel eens een veelbelovend medicijn kan zijn waarmee borstkanker in de toekomst kan worden bestreden.

Eucheuma cottonii L. is een eetbaar tropisch rood zeewier dat iets ten zuiden van de evenaar groeit, en dan met name in Zuidoost Azië. Het zeewier wordt al een tijdje op commerciële schaal verbouwd om er carrageen van te maken, een natuurlijke stabilisator en verdikker die vooral veel gebruikt wordt door de levensmiddelenindustrie. Maar onderzoekers hebben onlangs ontdekt dat dit tropische rode zeewier ook krachtige kankerremmende eigenschappen heeft en effectiever dan chemotherapie lijkt te zijn bij de bestrijding van borstkanker.

zeealgen

 

 

 

 

 

 

Om het kankerremmende effect van dit tropisch zeewier aan te tonen oogstten onderzoekers van de University Putra Malaysia zeewier aan de kust van Noord-Borneo en maakten er een gedroogd poederextract van, dat rijk aan jodium, quercetine, catechine, rutine en carotenoïden is en ook wat zeldzame antioxidanten bevat zoals phytopheophyline en phlorotannine. Vervolgens werden er drie groepen ratten met borstkankercellen (LA-7) geïnjecteerd. De eerste groep ratten werd helemaal niet behandeld tegen kanker, de tweede groep kreeg een chemotherapie die het meest wordt gebruikt ter behandeling van borstkanker en de derde groep werd behandeld met het zeewierextract. Bij de ratten die de chemotherapie ondergingen krompen de tumoren met ca. 71%, maar bij de ratten die het zeewierextract toegediend kregen krompen de tumoren tot wel 91%, een verbetering van 27% ten opzichten van de chemotherapie. Maar dat was niet het enige resultaat, het bleek ook dat de ratten die behandeld waren met zeewierextract geen schade aan hun lever en nieren overhielden aan hun behandeling, terwijl dat bij de ratten die de chemotherapie hadden ondergaan wel het geval was. Daarnaast verminderde bij de ratten die het zeewierextract hadden gehad ook de oxidatieve stress (MDA of malondialdehyde gehalte) met 46% en steeg het glutathione gehalte met 78%, twee indicatoren die aangeven dat de antioxidantstatus is verbeterd, terwijl de oxidatieve stress bij de ratten die de chemotherapie hadden ondergaan slechts met 27% daalde en het glutathione gehalte zelfs met 57% daalde in plaats van steeg.

Dat zeewier kan helpen tegen borstkanker is niet helemaal nieuw, want binnen de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde wordt zeewier al eeuwenlang voorgeschreven tegen kanker. Ook talloze epidemiologische onderzoeken hebben in het verleden aangetoond dat het dagelijks eten van zeewier het risico op borstkanker drastisch kan verkleinen, en men vermoedt tevens dat dit verklaart waarom Japanse vrouwen, die vaak zeewier eten, 83% minder kans hebben om borstkanker te krijgen dan Westerse vrouwen. Daarnaast hebben wetenschappers in Amerika onlangs aangetoond dat de aanmaak van een belangrijk eiwit dat borstkanker bevordert (uPar) tot wel 47% wordt verminderd als vrouwen in de menopauze dagelijks 5 gram gedroogde zeewier (Undaria) innemen.

Het lijkt er dus op dat het tropische rode zeewier Eucheuma cottonii L. wel eens zeer effectief zou kunnen zijn ter behandeling van borstkanker, al moet het nog wel op mensen getest worden. Voor de lokale bevolking van Maleisië staat dit rode zeewier echter regelmatig op het menu en zij ondervinden er geen bijwerkingen van, dus het lijkt een hoopgevend alternatief voor chemotherapie!

Bronnen:

Shamsabadi FT, Khoddami A, Fard SG, Abdullah R, Othman HH, Mohamed S.: Comparison of Tamoxifen with Edible Seaweed (Eucheuma cottonii L.) Extract in Suppressing Breast Tumor. Nutr Cancer. 2013 Feb;65(2):255-62.

Jane Teas, Sylvia Vena, D. Lindsie Cone, Mohammad Irhimeh: The consumption of seaweed as a protective factor in the etiology of breast cancer: proof of principle. Journal of Applied Phycology  November 2012

Yuan YV, Walsh NA.: Antioxidant and antiproliferative activities of extracts from a variety of edible seaweeds. Food Chem Toxicol. 2006 Jul;44(7):1144-50.